De nieuwste trends op eventgebied
Ben jij al op de hoogte van de nieuwste trends op eventgebied? Lees meer over hoe je duurzaamheid centraal kan stellen, data kan gebruiken om het ideale programma samen te stellen en blijvende impact kan maken. Als je de volgende vijf trends in je achterhoofd houdt, dan zit het zeker goed met de evenementen die jij organiseert! Wij zetten ze voor je op een rijtje:
Trend 1 Duurzaamheid
Het belang van duurzaamheid bij evenementen wordt steeds groter. Steeds meer gasten verwachten bijvoorbeeld dat evenementen duurzaam georganiseerd worden. Als eventplanner kun je hierop inspelen door duurzaamheid centraal te stellen bij de organisatie van evenementen. Hieronder staan enkele actiepunten die je kan toepassen:
- Verminder afval en stimuleer bewuste recycling mogelijkheden. Beperk de inzet van gebruiksmiddelen die niet noodzakelijk zijn en hou ze achter de hand op verzoek. Vermijd wegwerpartikelen.
- Kies voor een locatie die beschikt over zonnepanelen en gebruik maakt van energiezuinige oplossingen zoals ledverlichting en bewegingssensoren.
- Informeer gasten over duurzame manieren van transport richting de locatie.
- Kies voor duurzame catering. Maak gebruik van lokale producten en leveranciers. Maak bewuste keuzes over hoeveelheden om verspilling te beperken. Denk aan minder milieubelastende gerechten zoals wit vlees of vegetarische opties.
Trend 2 Data
Door data te verzamelen kun je als eventplanner ervoor zorgen dat het programma beter is afgestemd op de wensen van bezoekers. Zo zorg je dat ze betrokken deelnemers zijn! Daarnaast is het een kans om waardevolle informatie te verzamelen om toekomstige evenementen te verbeteren.
Voor aanvang van het evenement
Voor aanvang van het evenement is het belangrijk om meer inzicht te verkrijgen in wie je gast eigenlijk is, zodat je een goed inhoudelijk programma kan opzetten. Verzamel informatie zoals functietitel, bedrijfsnaam, type bedrijf en vestigingsplaats.
Tijdens het evenement
Tijdens het evenement wil je mensen betrokken houden tijdens sessies en inzicht krijgen in wat ze doen en waar hun interesses liggen. Het gebruik van een app kan hierbij helpen, zoals Yellenge. Een dergelijke app maakt het mogelijk voor deelnemers om elkaar beter te leren kennen en connectieverzoeken uit te wisselen. Het is erg interessant om in te zien met wie deelnemers communiceren of afspraken maken.
Na afloop van het evenement
Na het evenement is een korte evaluatie van het evenement van belang. Stel vijf vaste vragen en voeg enkele event specifieke vragen toe. Belangrijk hierbij is om een vaste lijn te houden in de bevraging, zodat je een vergelijking kunt maken tussen jaren. Voorbeelden van vaste vragen zijn:
- Tevredenheidsscore
- Ben je van plan volgende keer weer te komen?
- Zou je een bezoek adviseren aan collega’s?
- Was de investering in tijd/geld het bezoek waard?
Trend 3 Diversiteit en inclusiviteit
Het is van belang om te zorgen dat evenementen toegankelijk en gastvrij zijn voor mensen met verschillende achtergronden. Hier zijn enkele manieren waarop diversiteit, gelijkheid en inclusie kunnen worden bevorderd tijdens een evenement:
Inhoud / programmering
Zorg voor een divers programma met aandacht voor verschillende perspectieven. Identificatie met sprekers vanuit verschillende achtergronden of ervaringen kan hier aan bijdragen
Toegankelijkheid
Houd rekening met de behoeften, voorkeuren en capaciteiten van deelnemers. Denk aan rolstoeltoegankelijkheid, gebarentolken of ondertiteling, maar ook aan allergieën en overtuigingen voor voedsel (vegetarisch/halal).
Communicatie
Zorg voor duidelijke en inclusieve communicatie in alle uitingen van het evenement. Maak gebruik van inclusieve taal en vermijd het gebruik van stereotypes of beledigende opmerkingen. Denk ook aan het publiek in verschillende talen.
Veilige omgeving
Creëer een veilige omgeving waarin mensen zich vrij voelen om zichzelf te uiten en hun mening te delen. Zorg voor een zero-tolerancebeleid op het gebied van discriminatie, pesten of ongewenst gedrag.
Rekrutering en betrokkenheid
Laat inclusie ook zien tijdens het evenement. Dit kan bewust bij het werven van personeel en door samen te werken met lokale leveranciers. Door inclusiviteit te stimuleren, draag je bij aan een positieve bijdrage aan de samenleving en vergroot je de betrokkenheid van alle deelnemers bij het evenement.
Trend 4 Gezondheid en welzijn van de deelnemer
Een terugkerend aspect bij het organiseren van evenementen is het creëren van rust en ontspanning naast de inhoud van de bijeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ontspanningssessies zoals yoga, wandelen of mindfulness. Daarnaast is voldoende beweging en gezonde voeding tijdens het evenement van belang. Zorg ook voor voldoende rustmomenten en een goede luchtkwaliteit. Uiteindelijk draagt dit allemaal bij aan een algehele positieve ervaring wat een herhaalbezoek kan bevorderen.
Trend 5 Impact maken
Het organiseren van een succesvol evenement is niet alleen afhankelijk van de dag zelf, maar ook van de impact die het achterlaat bij de deelnemers. Hieronder staan enkele manieren waarop je blijvende impact kunt maken met een evenement:
Lokale economie
Een evenement kan een positieve impact hebben op de lokale economie. Door samen te werken met lokale ondernemers en leveranciers, draag je bij aan de groei van de lokale economie. Bovendien kan het evenement de naamsbekendheid van de stad of regio vergroten, waardoor er meer toerisme en investeringen kunnen komen.
Impact op deelnemers
Een evenement kan een blijvende impact hebben op de deelnemers. Door waardevolle kennis te delen, inspirerende sprekers uit te nodigen en interactieve sessies te organiseren, kunnen deelnemers nieuwe inzichten krijgen en gemotiveerd worden om actie te ondernemen. Dit kan leiden tot waardevolle relaties en samenwerkingen op de lange termijn.
Geloofwaardigheid en reputatie
Een evenement kan bijdragen aan de geloofwaardigheid en reputatie van de organisatoren. Door een evenement te organiseren dat goed wordt ontvangen door deelnemers en partners, kan dit bijdragen aan positieve feedback en reclame. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de continuïteit van het evenement en de organisatie.